Ligtorne
Ligtorne er hård hud, hvor et lille afgrænset område har været udsat for vedvarende tryk/irritation, hvorved huden fortykkes. Trykket kan f.eks. skyldes smalle sko eller syninger på strømper.
Løbere, fodboldspillere og andre idrætsudøvere er ofte særligt udsatte for at få en ligtorn. Ligtorne på tæerne kan skyldes fejlstillinger i fødder og tæer, f.eks. hammertæer. Ligtornen kan gå langt ned i huden og trykke, så det føles som at gå på en nål.
Ligtorne kan opstå under foden, på tåled eller mellem tæerne. Behandling af ligtorne i forbindelse med en fodbehandling koster ikke ekstra.
Ligtorne mellem tæerne:
Der kan opstå ligtorne mellem tæerne, og disse kan forekomme uanset tæernes udseende. Da tæerne sidder tæt sammen, kan der opstå varme og fugt mellem tæerne. Ligtornen ligner så ikke en sædvanlig ligtorn, men vil ofte være blød og sej, med en let hvid kant omkring et mørkere område. Dette kaldes en “blød ligtorn” Denne type er ikke anderledes end en almindelig ligtorn, og kan også have et lag af hård hud ovenpå.
Ligtornen opstår som et resultat af vedvarende tryk på den pågældende tå. Trykket skyldes oftest for snævert fodtøj, der medfører, at tæernes knogler presses mod hinanden.
Fodterapeutenhorsens.dk kan fjerne ligtornen, men ofte kan det være en god ide at kigge nærmere på, om der skal anvendes sko med en større bredde over tæerne, evt. kan en aflastning til tåmellemrummet, fjerne trykket fra det pågældende sted.
Behandling af ligtorne :
En fodterapeut kan vurdere føddernes tilstand og behandlingsbehov. Fodterapeuten kan evt. beskære og fjerne ligtornen, samt aflaste området, hvis nødvendigt.
En ligtorn kan komme igen, hvis ikke årsagen fjernes. Ligtorne opstår ikke, fordi du en sjælden gang har de spidse sko på til en fest, men opstår ved vedvarede brug af sko, der er for smalle.